ТЦК, СБУ и други специални служби ще конфискуват лични автомобили от

...
ТЦК, СБУ и други специални служби ще конфискуват лични автомобили от
Коментари Харесай

Конфискуват колите на украинците за нуждите на армията

ТЦК, СБУ и други специфични служби ще конфискуват персонални коли от украинци за потребностите на армията. Това съобщиха от Министерството на защитата на Украйна. Нормата ще влезе в действие от 18 май, когато влиза в действие законът за мобилизацията.

От ведомството означиха, че става дума освен за персонален автомобил, само че и за трактори, самоходни шасита, самоходни селскостопански и пътно-строителни машини, както и селскостопанска техника.

Транспортът може да бъде иззет по време на готовност от чиновници на TCC, районни органи на СБУ или звена на ГУР въз основа на решения на локалните държавни администрации.

Митото за боен превоз се ползва за:

централни и локални органи на изпълнителната власт, други държавни органи, органи на локалното самоуправление;

предприятия, институции и организации, в това число железници, пристанища, яхтени пристанища, летища, петролни бази, автомобилни бензиностанции;

предприятия, институции и организации, осигуряващи употреба на транспортни средства;

елементарни жители, в случай че имат повече от едно транспортно средство.

Връщането на превоз след оповестяване на демобилизация се прави в границите на 30 дни въз основа на приемо-предавателни актове. Документът съдържа информация за притежателите, техническо положение, остатъчна стойност и друга нужна информация, която разрешава идентифицирането на транспортните средства.

Ще вземат една от двете коли

Задължението за боен превоз, планувано от закона за готовност, представляваше интерес на първо място за притежателите на коли. Как ще протече процедурата и от кого ще бъде взета колата за потребностите на армията?

Според адвокат Евгений Зурнаджи кола може да бъде иззета единствено в случай че фамилията има повече от едно возило. И в случай че машината е подобаваща за осъществяване на дилемите на ВСУ.

„ Мисля, че Министерството на защитата ще сътвори описи с потребностите за идната година, ще изпрати дилемите до Военната работа за регистрация и записване, като има достъп до всички бази данни, ще види кои жители имат няколко транспортни средства, регистрирани на тяхна територия, ще сформират приемо-предавателен протокол и ще вземят колата. Те могат също по този начин да злоупотребят с тази наредба като наказване, да създадат оценка на парцела, само че въпросът е какво ще създадат с жалбите, които неизбежно ще последват “, каза Зурнаджи.

Експертът напомня, че базата данни „ Обериг “, до която имат достъп чиновници на военната работа и службата за сигурност на Украйна и където се съхраняват персонални данни на жители на възраст 18-60 години, сплотява няколко бази данни. Включително сервизни центрове на Министерството на вътрешните работи на Украйна и Службата за цивилен указател, където можете да получите информация кой, в какво семейство и какъв брой коли има.

„ Достъп до тази информация имат ЦКК и СБУ. Ако съответен автомобил е подобаващ за осъществяване на задания на фронта и не е единственият автомобил в фамилията, автомобилът може да бъде конфискуван и трансфериран за потребностите на армията. Мисля, че няма да има всеобщи случаи, защото седана, да кажем, че няма да ги вземат, те не стават за потребностите на армията, в случай че не транспортират някой военачалник, само че може да извърнат внимание на джиповете “, каза Зурнаджи пред Фокус.

Вместо колата ще върнат пари

Резолюцията на Кабинета на министрите „ За одобрение на Правилника за военнотранспортните отговорности “ и Закона на Украйна „ За мобилизационната подготовка и мобилизацията “ и Закона „ За прехвърлянето, насилственото отчуждаване или изземването на имущество под юридически режим на военни закон или изключително състояние ” дефинира реда за лишаване на превоза.

Преди конфискуване на автомобил съответните органи би трябвало да сформират приемо-предавателен акт, както и да създадат оценка на цената на имуществото. Ако притежателят счита, че цената е прекомерно ниска, можете да оспори решението в съда.

„ За да се конфискува автомобил, ще са нужни до три дни. А с цел да се преразгледа цената на автомобила, ще трябват до шест месеца. Доброволци изкупиха всички евтини транспортни средства, които са подобаващи за армията, и обстановката не е елементарна. Следователно, в случай че човек не желае да се откаже от колата, отново ще я вземат и няма да питат, а след няколко години страната ще върне парите за отнетото возило ”, продължава специалистът.

Връщането на автомобила става месец след демобилизацията. Предвидена е и процедура за връщане на утвърдените при оценката средства.

„ Никой няма да ви каже, че колата към този момент не е там, след съставянето на акта за приемане, колата към този момент не е ваша благосъстоятелност, само че те могат да върнат парите, има механизъм за това “, обобщава специалистът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР